آجر سفال از ترکیب خاک رس و خاک سفال به عنوان مواد اولیه ساخته میشود و دلیل نامگذاری این آجرها هم همین موضوع است. از این آجر در دیوار چینی ساختمانها استفاده شده و در حال حاضر تولید این محصول به دو روش سنتی (دست ساز و قالبی) و روش مدرن (صنعتی) انجام میشود. محصول نهایی آجرهای سفال معمولا دارای شکل بلوک مکعبی با حفرههای افقی منظم است. تعداد این حفرهها بسته به ابعاد آجر متغیر بوده و این موضوع روی قیمت تیغه سفالی تاثیر دارد. تعداد سوراخهای تیغه سفالی بسته به ابعاد آن متفاوت بوده و این آجرها به صورت ۵.۵ سانتی ۳ سوراخ، ۷ سانتی ۴ سوراخ، ۱۵ و ۲۰ سانتی ۹ سوراخ در بازار موجود است به طور کلی تا ۶۰ درصد از سطح این محصول به وسیله سوراخها خالی میشود. برای آگاهی از شرایط خرید و قیمت این آجرها میتوانید به فروشگاه اینترنتی مصالح ساختمانی سنگاج سر بزنید و یا به صورت تلفنی برای خرید عمده آجرهای سفال از شرکت سنگاج با همکاران ما تماس بگیرید.
انواع آجر سفال
آجر سفال یا تیغه سفالی یا بلوک سفالی از جمله مصالح پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است، این آجرهای بزرگ و سنگین که مقاومت بسیار بالایی دارند اغلب برای دیوار چینی و ساخت کف و سقف استفاده میشود. مقاومت و استحکام بالای این مصالح ساختمانی باعث شده تقاضا برای تولید آن در سالهای اخیر بیشتر از قبل شود. این آجرها به صورت مکعبی با سوراخهای افقی تولید و به بازار عرضه میشوند، قیمت آجر سفال با توجه به ابعاد و کیفیت این آجرها تعیین شده و در بازار پررونق مصالح ساختمانی به فروش میرسد. تیغه سفالی بر خلاف آجر لفتون مقاومت فشاری بالایی ندارد و در دو نوع پرسی و اکسترودی تولید و به بازار عرضه میگردد.
پرسی: این تیغه سفالی از فشردن خاک رس داخل قالب ساخته میشو و. چهار طرف آن نما دارد. در حال حاضر فقط آجرهای سفال قرمز به این روش تولید میشود که نیاز به اندود هم ندارد. این محصول به صورت تمام اتوماتیک تولید شده و در سایت سنگاج میتوانید قیمت آجرهای سفال قرمز را مشاهده کنید.
اکسترودی (Wire Cut): بیشتر آجرهای سفالی به این روش تولید میشوند، با این روش ایجاد سوراخها در تیغه سفال راحت تر انجام میشود. تیغه سفالی اکسترودی از لحاظ قیمت و متریال استفاده شده به صرفه تر از تیغه پرسی است، زیرا روش تولید از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت آجرهای سفالی محسوب میشود.
روش های تولید آجر سفالی
تولید آجر یا همان تیغه سفالی میتواند به چندین روش صورت گیرد، از جمله روشهای صنعتی تمام اتوماتیک، ماشینی با استفاده از آفتاب، خشک کن ماشینی، تا روشهای سنتی و خشک که هر یک از این روشها مزیتها و معایب خاص خود را دارند. اما به صورت کلی اگر بخواهیم هر یک از این روشها معرفی کنیم باید به نکات زیر به عنوان روشهای تولید آجرهای سفالی باید اشاره کنیم:
روش تمام اتوماتیک: در این روش تمام مراحل تولید آجرهای سفالی از جمله تهیه گل، خشت زنی، خشک کردن، و موارد دیگر به کمک تجهیزات تمام اتوماتیک انجام میشود. این روش به علت صنعتی شدن جهان بسیار محبوب و مقرون به صرفه است.
روش ماشینی آفتاب خشک: مرحله اصلی یعنی خشک کردن آجرها در این روش تولید تیغه سفالی که به کمک آفتاب انجام ولی سایر مراحل تولید آجر همچنان به کمک تجهیزات ماشینی صورت میگیرد. برای پخت آجر از کورههایی با سوخت گاز یا نفت سیاه استفاده میکنند.
- روش خشک کن ماشینی: در این روش مرحله خشک کردن آجرها به وسیله خشک کنهایی با سوخت نفت، گازوئیل یا گاز انجام میشود، سایر مراحل هم کاملا اتوماتیک است.
- روش سنتی: این روش یکی از روشهای کمتر مورد استفاده در عصر حاضر است. در این روش تمام مراحل تولید آجرهای سفالی به صورت دستی و سنتی انجام میشوند. این روش به دلیل نیاز به زمان و نیروی انسانی بیشتر در حال حاضر در اغلب مناطق ایران و جهان منسوخ شده است.
- روش خشک: در این روش، خاک مورد نیاز در قالب ریخته و با استفاده از پرس فشرده میشود. آجرها در این روش تیغهای بدون رطوبت پخته میشوند. این نوع آجرها معمولا مقاومت کمتری دارند و تردتر هستند.
معیارهای تشخیص آجر سفال با کیفیت
آجر سفال در سه کیفیت ممتاز، درجه یک و درجه دو در کارخانههای آجرسازی تولید و به بازار مصالح ساختمانی عرضه میشود.
مهمترین عامل موثر بر کیفیت آجرهای سفالی، سلامت جدارههای داخلی این آجر است. زیرا جدارههای داخلی باید بدون هیچ گونه ترک یا شکستگی باشند، این جدارههای داخلی برای تحمل بیشترین فشارها که به آجر وارد میشود نقش تاثیر گذاری ایفا میکنند. رنگ آجر سفال باید یک دست و زرد باشد، اگر رنگ آجر قرمز کم رنگ شود، این موضوع نشانهای از عدم مرغوبیت مواد اولیه استفاده شده در تولید آجرهای تیغه سفالی محسوب میشود. همچنین آجر باید بدون وجود هرگونه جوش یا خطوط بر روی سطح آن باشد، وجود جوش بر روی آجر نشانهای از اجرای دمای بیش از حد در کوره است و این میتواند بر استحکام آجر تاثیر منفی داشته باشد. آجرهای دارای جوش علاوه بر ظاهر نامناسب، مقاومت فشاری کمتری هم دارند.
مزایای استفاده از آجرهای سفالی
آجرهای سفالی یکی از بهترین مصالح ساختمانی برای دیوار چینی است که طرفداران زیادی هم در صنعت ساختمان سازی دارد. این آجرها به لحاظ هزینه بسیار مقرون به صرفه بوده و مزایای استفاده از این آجرها به صورت کلی به شرح زیر است:
مصرف کمتر ملات ماسه سیمان: استفاده از تیغه سفالی ۵۰ تا ۶۰ درصد مصرف ملات ماسه سیمان را نسبت به آجر لفتون کاهش میدهد.
- صرفه جویی در زمان و هزینه کارگر: سرعت کار با تیغه سفالی بسیار بالاتر است. ابعاد هر تیغه سفالی معادل ۲ تا ۳ آجر لفتون است. ابعاد بزرگتر موجب جا به جایی و نصب راحت تر و سریع تر تیغه سفالی می شود. با استفاده از این محصول ۳۰ تا ۴۰ درصد در زمان و هزینه کارگر صرفه جویی میشود.
- عایق حرارتی مناسب : تیغههای سفالی سوراخهایی دارند که هوا در آن به دام میافتد. این ویژگی تیغه سفال را ۲۰ تا ۳۰ درصد عایق بهتری نسبت به آجرهای معمولی میکند. میزان تبادل حرارت این محصول در آزمایشها w/m2 726/0 ثبت شده است. این ویژگی موجب صرفه جویی انرژی مورد استفاده برای تنظیم شرایط محیطی نسبت به دیگر دیوارها میشود. داخل بعضی از آجرهای سفالی فوم قرار میدهند، زیرا آجرهای سفال فوم دار عایق بهتری نسبت به آجرهای معمولی هستند.
- وزن کم: نسبت وزن به ابعاد آجرهای سفالی از دیگر آجرها تا ۲۰ درصد کمتر است و در هزینه اسکلت ساختمان به علت کاهش بار مرده روی سقفها صرفه جویی میشود. همان طور که میدانید هزینه انتقال آجر به کارگاه ساختمانی بالا است، وزن کم این محصول باعث کم شدن قیمت تمام شده این محصول میشود.
- عایق صدا: سوراخهای موجود در تیغه سفالی در نقش موانع آکوستیکی عمل میکند.
معایب استفاده از آجر سفالی
احتمال شکستن در حمل ونقل و خطر آلودگی خاک رس دو مشکل اصلی افراد فعال در صنعت ساختمان سازی با آجرهای سفالی است به صورت کلی استفاده از آجرهای تیغه سفال معایبی دارد که به شرح زیر است:
- آسیب پذیری در حمل ونقل: این آجرها در هنگام حمل و نقل در معرض شکستگی و آسیبهای مختلفی قرار میگیرند.
- مشکل در تغییر اندازه: تغییر اندازه آجرهای سفالی به اندازههای مختلف دیگر برای پروژههای خاص ممکن نیست.
- نیاز به صفحه بندی: برای صاف کردن و هموار کردن سطح دیوارهای ساخته شده از آجرهای تیغه سفالی، نیاز به لایههای ضخیم تری از مصالح ساختمانی همچون گچ و خاک دارند.
- آلودگی خاک رس: اگر خاک رسی که برای تولید این آجرها استفاده میشود به طور ناخواسته با آهک در معدن یا کارخانه تولید آجر آلوده شود، ممکن است ترکهایی در سطح آجر ایجاد شود.
سوالات متداول
۱. کاربرد آجر های سفالی چیست؟
بیشترین کاربرد این آجرها در دیوار چینی ساختمان است و اگر بخواهیم کاربرد بعدی آن را هم به شما بگوییم در سقف و کف طبقات ساختمان است. این آجرها به دلیل مقاومت بالا گزینه مناسبی برای دیوار چینی محسوب میشود.
۲. اندازههای استاندارد آجرهای سفالی کدام است؟
اندازه استاندارد تیغه سفالی شامل آجرهای ۵.۵ سانتی متری با سه سوراخ، آجرهای سفالی ۷ سانتی متری با چهار سوراخ، آجر ۱۰ سانتی متری با شش سوراخ و آجر ۱۵ و ۲۰ سانتی متری با نه سوراخ است. پر مصرف ترین تیغه سفالی ۲۰*۲۰*۱۵ و تیغه سفالی ۲۰*۲۰*۱۰ سانتی متر است، همچنین تقاضا برای آجرهای سفالی ۱۰ سانتی قالب کوچک و آجرهای سفالی ۱۵ سانتی قالب کوچک زیاد است.
۳. انواع روشهای تولید آجر تیغهای سفالی چیست؟
آجرهای سفال تیغهای به روشهای مختلفی تولید و عرضه میشود که برخی از روشهای تولید آن عبارتند از روش تمام اتوماتیک، ماشینی آفتاب خشک، خشک کن ماشینی و موارد دیگر که در تولید محصول به صورت صنعتی انجام میشود.
سخن پایانی
با توجه به تنوع و استحکام خاص آجرهای سفالی استفاده از این آجرها در دکوراسیون ساختمان سازی طرفداران زیادی دارد و از این آجرها به عنوان یک عنصر مهم در ساخت دیوار، کف و سقف ساختمانها استفاده میشود. کیفیت تیغه سفالی به عوامل مختلفی از جمله سلامت جدارههای داخلی، رنگ یکدست و عدم وجود جوش بستگی دارد و این عوامل تاثیر مستقیمی بر مقاومت و استحکام نهایی آجر دارند. شرکت سنگاج در زمینه تولید و فروش انواع مصالح ساختمانی سابقه طولانی و درخشانی دارد و همواره با تولید بهترین مصالح و عرضه آنها با بهترین قیمت به مشتریان خود توانسته آنها را راضی نگه دارد. برای خرید انواع آجرهای ساختمانی و اطلاع از قیمت سایر مصالح ساختمانی میتوانید با شماره تلفن ۰۳۱۳۶۲۷۶۹۴۲ دفتر فروش شرکت سنگاج تماس بگیرد و از شرایط خرید محصول از این فروشگاه مطلع شوید.
خیلی مفید بود..