مقالات ساختمانی

انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها

آشنایی با انواع و کاربرد انواع سنگ های ساختمانی | سنگاج

انواع سنگ های ساختمانی در بازار برای تزئین بخش‌های مختلف یک بنا موجود است، سازندگان ساختمان‌های مسکونی و یا تجاری برای بخش‌های مختلفی از یک ساختمان همچون نمای بیرونی، دیوارهای داخلی، راه پله، کف و سایر بخش‌ها از انواع و اقسام سنگ استفاده می‌کنند تا فضایی زیبا برای ساختمان ایجاد کنند. سنگ یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که از آن در بخش‌های مختلف برای زیباسازی و ایجاد پوششی مقاوم استفاده می‌شود. سنگ ساختمانی با کیفیت دارای ویژگی‌هایی همچون دوام و مقاومت بسیار بالا، جلاپذیری مناسب، مقاومت در برابر سایش و ضربه، قابلیت برش و صیقل ‌دهی، امکان شستشو، ثبات رنگ، تحمل حرارت و رطوبت، مقاومت در برابر نیروهای کششی و خمشی مناسب، عدم نفوذ، تحمل تغییرات آب و هوایی، سختی و مقاومت فشاری بالا و مقاومت در برابر تاثیر مواد اسیدی و قلیایی را دارد. در فروشگاه بزرگ مصالح ساختمانی سنگاج تنوع سنگ‌های ساختمانی بسیار زیاد است و مشتریان این فروشگاه از سراسر کشور می‌توانند متناسب با نیاز و سلیقه خود سنگ مناسب را از سایت ما انتخاب کرده و یا به صورت تلفنی به همکاران ما در تیم فروش سنگاج سفارش دهند تا در اسرع وقت سنگ به محل مورد نظر آنها ارسال شود.

انواع سنگ های ساختمانی

سنگ‌های ساختمانی به عنوان یکی از اصلی ترین مصالح ساختمانی در ساخت و سازهای مختلف به کار می‌روند و تنوع زیادی دارند. این انواع شامل سنگ‌های طبیعی همچون گرانیت، مرمر، سنگ آهک، سنگ شیل و سنگ آهن هستند که از طبیعت استخراج می‌شوند. همچنین سنگ‌های مصنوعی هم وجود دارند که از ترکیب موادی همچون سیمان، شن، ماسه و پیگمنت‌های مختلف تولید می‌شوند. این سنگ‌ها برای مصارف متنوعی از جمله ساختمان‌ سازی، دکوراسیون داخلی و کارهای معماری مورد استفاده قرار می‌گیرد و انتخاب آنها بر اساس نیازها و استفاده مورد نظر در پروژه‌های مختلف انجام می‌شود. انواع سنگ های ساختمانی را با توجه به خواص ژئو مکانیکی از قبیل مقاومت مکانیکی می‌توان به سه دسته زیر تقسیم بندی کرد:

انواع سنگ های ساختمانی

گروه گرانیت‌ها

گروه گرانیت‌ها که به گروه سنگ‌های سخت و مقاوم شهرت دارند، به دلیل سختی زیاد، جلا و زیبایی، تنوع رنگ و طرح درونی آنها، در بازار جهانی به عنوان یک سنگ تزئینی لوکس و البته به دلیل وجود مشکلات فراوان در استخراج و فرآوری آنها به عنوان یک سنگ گران قیمت مطرح است. این گروه از سنگ‌ها در مقابل آسیب‌های جدی از جمله آب، باد، نور، خورشید، یخ زدگی وآلودگی‌های جوی و محیطی بسیار مقاوم هستند. گروه گرانیت‌ها شامل سنگ‌های گرانیت، گابرو، گرانودیوریت، لابرادوریت، برخی سینیت‌ها، گناپس‌ها، شیست‌ها و آمفیبولیت شیست‌ها، بازالت‌ها و آندزیت‌ها است. از دید تجاری گروه گرانیت علاوه بر موارد مطرح شده  شامل انواع سنگ‌های گنیس گرانیت و گرانیت گنایس و انواع حد وسط آنها هم است که تحت نام گرانیت سیاه مشهور هستند.

گروه ماسه سنگ‌ها و کنگلومراها

سنگ‌های این گروه دارای کوارتز به میزان و فلدسپات با سیمان‌های مختلف (سیلیسی،آهکی،رسی و اکسید آهن) بوده که به هم جوش خورده و به شکل سنگی یکپارچه در آمده‌اند. کنگلومراها در صورتی که ضحیم باشند و عنصرها و قطعات کنگلومراها آهکی باشد و سیمان و ماتریکس آن هم سیمانی از جنس همان آهک باشد و سنگ دارای رنگ مناسبی باشد کنگلومرای ایده آلی جهت اهداف تزیینی خواهد بود.

گروه سنگ‌های آهک

بسیاری از سنگ‌های ساختمانی جز این گروه هستند، این دسته از انواع سنگ های ساختمانی به دلیل مقاومت مناسب، قابلیت خوب برای ساب خوردن و فرش دادن، تنوع رنگ، مقاومت بالا، قابلیت استخراج و فراوانی ذخایر، جایگاه ویژه‌ای در بازار جهانی سنگ‌های ساختمانی و تزیینی دارد. به طور کلی سنگ آهکی سنگ رسوبی تشکیل شده از کربنات کلسیم (کلسیت) یا کربنات مضاعف کلسیم- منیزیم (دولومیت) است که می‌تواند با وجود مقادیر جزئی از ناخالصی به رنگ های متنوعی تبدیل شود. از دیدگاه تجاری این گروه علاوه بر سنگ‌های یاد شده، شامل سنگ‌های دگرگون شده ی آهکی نیز هست که اغلب مرمرها را تشکیل می‌دهند. سنگ‌های ساختمانی آهکی بر اساس وزن مخصوص به سه دسته تقسیم می شوند:

گروه سنگ‌های آهک

  • سنگ‌های با چگالی کم، بین ۲۱۶۰ – ۱۷۶۰ کیلوگرم بر متر مکعب
  • سنگ‍‌های با چگالی متوسط، بین ۲۵۶۰ – ۲۱۶۰ کیلوگرم بر متر مکعب
  • سنگ‌های با چگالی زیاد، بیش از ۲۵۶۰ کیلوگرم بر متر مکعب

در مجموع سنگ‌های تزئینی و نمای آهکی، خود به انواع سنگ‌های تراورتن، مرمر، مرمریت، سنگ چینی و کریستال تقسیم بندی می‌شوند.

تقسیم بندی سنگ ها براساس برش و پردازش آن ها

پس از اینکه در مورد انواع سنگ های ساختمانی به لحاظ نوع ژئو مکانیکی آن صحبت کردیم، در این بخش انواع سنگ‌ها را براساس روش برش و استحکام تقسیم بندی می‌کنیم. طبقه بندی سنگ‌های ساختمانی براساس معیار برش و پردازش به صورت زیر است:

مواد نرم: این مواد به آسانی با اره بریده می‌شوند، تمام سنگ‌های کربناتی در این دسته قرار می‌گیرند.

مواد نیمه سخت: این مواد تا حدودی با اره بریده می‌شوند همچون سنگ‌های آذرین بیرونی و درونی و سنگ‌های دگرگونی که در این دسته قرار دارند و علاوه بر برش سنگ‌ها، پردازش آنها هم از فاکتورهای اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

ویژگی های مهم حفظ استحکام و زیبایی سنگ های ساختمانی

ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی سنگ‌های نما به منظور حفظ استحکام و جلب زیبایی شامل ترکیب شیمیایی، کانی‌های تشکیل‌ دهنده، وزن مخصوص ظاهری و وزن مخصوص حقیقی، تخلخل، ضریب جذب آب یا همتم نفوذپذیری، مقاومت در برابر هوازدگی، تاثیر باد بر فرسایش، تغییر رنگ ناشی از تابش نور خورشید، مقاومت در برابر تغییرات دما، مقاومت فشاری، مقاومت در برابر نیروهای کششی (مدول گسیختگی و تنش کششی)، مقاومت در برابر نیروهای خمشی و برشی، مقاومت در برابر ضربه و سایش (ضریب اصطکاک سنگ‌ها)، و مدول الاستیسیته را دربرمی‌گیرد.

ویژگی های مهم حفظ استحکام و زیبایی سنگ های ساختمانی

عوامل موثر در تعیین استخراج سنگ های ساختمانی

عوامل تعیین کننده در استخراج سنگ‌های ساختمانی شامل قیمت بلوک، دسترسی به ماشین‌آلات، دسترسی به نیروی متخصص، ترکیب روش‌های استخراج، استفاده از ضایعات، تعداد پله‌ها و طول کارگاه، تامین منابع آب و برق، میزان تولید، و خصوصیات کانسار و سنگ‌های مورد استخراج قرار می‌گیرند. قبل از طراحی معادن، باید خصوصیات کانسار شامل ویژگی‌های زمین‌شناسی و کانی‌شناسی، نوع سنگ ساختمانی، مقدار ذخیره، ضخامت باطله، میزان روباره در محدوده سنگی، و نیازهای مصرفی دقیقاً مشخص شوند. روش‌های کندن سنگ نیز اهمیت بالایی در تولید و قیمت ‌گذاری سنگ‌ها دارد و تکنولوژی مورد استفاده در این فرآیند تاثیر مهمی در بازار سنگ‌های ساختمانی دارد.

عوامل موثر در شناخت و انتخاب معدن سنگ تزیینی

از جمله عاملی که در انتخاب معدن سنگ تزئینی باید مورد توجه قرار بگیرد می توان به قابلیت کوب دهی وسعت بسیار خوب، رنگ سنگ، ساخت و بافت سنگ،وسعت هوازدگی و سلامت سنگ،میزان ذخیره و قابلیت معادن و چگونگی دستیابی به آن اشاره کرد. رنگ سنگ به رنگ سنگ‌های کانی‌های سازنده ،ارتباط هندسی کانی‌ها و اندازه دانه‌ها و نیز ناخالصی که گاه در سیمان با ماتریکس سنگ‌ها دیده می‌شود. در بازار، رنگ سنگ یک عامل مهم در تعیین ارزش آن محسوب می‌شود. رنگ سنگ معمولا همان رنگ متن سنگ در نظر گرفته می‌شود گروه سنگ‌های آهکی در صورتی که مواد فرعیو ناخالصی‌ها در آن نفوذ نکرده باشد به رنگ سفید و در غیر این صورت لایه ورگه، طرح‌هایی را در سنگ ایجاد می‌کنند. در کنار عوامل فوق باید به عامل فنی نظیر توپوگرافی ناحیه معادن (وضعیت پستی و بلندی های منطقه)، چگونگی دستیابی به کانسار، شناسایی و تعیین محدوده درزه‌ها و شکستگی‌های موجود، بلوک دهی کانسار، کیفیت معدن و مواد آن از نظر یکنواختی و ذخیره معادن نیز در معدن کاری سنگ‌های تزئینی تاثیر گذار هستند.

عوامل موثر در شناخت و انتخاب معدن سنگ تزیینی

روش های استخراج سنگ های ساختمانی

روش های استخراج انواع سنگ های ساختمانی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد را می توان به ۳ دسته تقسیم کرد:

استخراج سنگ‌های ساختمانی با استفاده از حفر چال‌های موازی، روش‌هایی که برای این دسته از انواع استخراج به کار گرفته می‌شود، عبارتند از:

  • استفاده از سیستم پارس و گوه (نعل و پارس)
  • جدا کردن بلوک به شیوه ی مکانیکی
  • استفاده از مواد ناریه یا روش‌های آتشکاری کنترل شده
  • استفاده از مواد منبسط شونده

استخراج با استفاده از سیستم برش سنگ ساختمانی، روش‌های مورد استفاده در این دسته از انواع استخراج عبارتند از:

  • استخراج بلوک‌های سنگ با استفاده از ماشین های ضربه زن
  • برش با استفاده از سیم برش فولادی
  • برش با استفاده از سیم برش الماسه
  • برش با استفاده از دستگاه های سنگ بر

روش های نوین استخراج سنگ های ساختمانی، روش‌هایی که برای این دسته از انواع استخراج به کار می گیرند عبارتند از:

  • برش سنگ با استفاده از فشار آب
  • برش سنگ با استفاده از شعله

کاربرد انواع سنگ های ساختمانی

سنگ‌های ساختمانی به عنوان جزء مهمی از مصالح ساختمان در ایران شناخت می‌شود که کاربردهای گوناگونی دارند. سنگ‌های ساختمانی با توجه به میزان مقاومت، رنگ و وزنی که دارند برای تزئین بخش‌های مختلف یک ساختمان همچون نمای بیرونی به کار می‌روند تا ظاهری جذاب و متنوع به ساختمان بدهند. انتخاب نوع مناسب سنگ ساختمانی باید با در نظر گرفتن مقاومت در برابر شرایط محیطی و کاربرد آن انجام شود. به صورت کلی کاربرد انواع سنگ های ساختمانی به شرح زیر است:

کاربرد انواع سنگ های ساختمانی

  • پوشش دیوارها و سازه‌های داخلی ساختمان: برای زیباسازی دیوارهای داخلی ساختمان و افزایش مقاومت در برابر ضربه و سایش از انواع سنگ‌های مرمریت و یا گرانیتی استفاده می‌کنند.
  • نمای ساختمان: برای ایجاد نماهای زیبا و مقاوم در برابر عوامل طبیعی همچون نور خورشید و باران معمولا نمای بیرونی ساختمان‌ها را با انواع سنگ‌های گرانیتی، مرمری و یا مدل‌های دیگر سنگ تزئین می‌کنند.
  • کف‌ سازی: برای کف پله‌ها و کف ساختمان به منظور تحمل بار و فرسایش با رفت و آمد افراد.
  • زیباسازی فضا: برای زیباسازی اجزاء مختلف ساختمان همچون شومینه، قاب درب یا پنجره، ستون‌ها و سایر اجزاء دکوراتیو از سنگ‌های مرمری یا آنتیک به صورت ترکیبی با مصالح ساختمانی دیگر هم استفاده می‌شود.

سوالات متداول

۱. انواع سنگ ساختمانی کدامند؟

سنگ گرانیت، سنگ آهک، سنگ کوارتزیت، سنگ مرمر، سنگ مرمریت، سنگ تراورتن، سنگ گیوتین و سنگ بادبر یا سنگ مالون، انواع سنگ ساختمانی محسوب می شوند و سنگ دهبید، سنگ عباس آباد و سنگ حاجی آباد پرکاربردترین سنگ های ساختمانی در ایران است.

۲. مهمترین ویژگی‌های سنگ ساختمان با کیفیت چیست؟

دوام و مقاومت بسیار بالا، جلاپذیری مطلوب، مقاومت سایشی و ضربه ای بالا، قابلیت برش و صیقل خوردن، قابلیت شستشو، ثبات رنگ، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، مقاومت کششی و خمشی مناسب از جمله مهمترین ویژگی‌های سنگ با کیفیت است.

۳. در چه قسمت هایی از ساختمان می توان از سنگ استفاده کرد؟

کف ساختمان و پلکان، پوشش دیوارهای داخل ساختمان، نماکاری ساختمان، دیوار و شالوده، پوشش پشت بام، دکوراتیو نمودن ساختمان می‌توان از سنگ‌های مختلفی استفاده کرد.

سخن پایانی

ویژگی‌ها و شرایط آب و هوایی هر منطقه و کاربردهای مختلفی که  انواع سنگ‌ها دارند، باعث شده که در هر منطقه و با توجه به کاربرد، شرایط آب و هوایی، بودجه سازنده و موارد دیگر سنگ‌های متنوعی برای تزئین نمای بیرونی و داخلی ساختمان‌ها استفاده شود. سنگ‌ها به دلیل مقاومت بالا عمر طولانی دارند و گزینه مناسبی برای تزئین ساختمان محسوب می‌شوند. در ضمن هزینه نگهداری از اغلب سنگ‌ها از سایر مصالح ساختمانی کمتر است و از این نظر هم گزینه مقرون به صرفه‌ای محسوب می‌شود. شرکت سنگاج در زمینه تولید و فروش انواع مصالح ساختمانی همچون سنگ‌های سنگ تزئینی و آجر سابقه طولانی و درخشانی دارد و همواره با تولید بهترین مصالح و عرضه آنها با بهترین قیمت به مشتریان خود توانسته آنها را راضی نگه دارد. برای خرید انواع سنگ‌ها و اطلاع از قیمت سایر مصالح ساختمانی می‎‌توانید با شماره تلفن ۰۳۱۳۶۲۷۶۹۴۲ دفتر فروش شرکت سنگاج تماس بگیرد و از شرایط خرید محصول از این فروشگاه مطلع شوید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − هشت =