آجر سفال یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. از این نوع آجرها میتوان برای مصارف مختلف خانگی و تجاری استفاده کرد. این آجرها به دلیل سبکی، عایق بودن و سازگاری با انواع شرایط آب و هوایی، در صنعت ساختوساز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. برخی از رایجترین کاربردهای آجرهای سفالی شامل تیغه کشی و دیوارچینی است. در این مطلب قصد داریم درباره این نوع آجر صحبت کنیم.
آشنایی با آجر سفال
پیشرفتهای اخیر در تولید آجر باعث شدهاند آجرهایی با حفرههای افزایشیافته معرفی شوند. وجود این حفرهها باعث میشود آجرها مقاومت بیشتری در برابر آب داشته باشند. مزیت دیگر این است که به این ترتیب، تولیدکنندگان آجر میزان منابع مورد استفاده در این فرآیند را کاهش میدهند و رویکردی بسیار مقرونبهصرفه و عملی برای تولید آجرهای سفالی اتخاذ میکنند.
اما چه چیزی باعث میشود آجر سفالی برای استفاده در صنعت ساختمان ترجیح داده شود؟ در ادامه، به برخی از مزایای آجر سفال اشاره میکنیم.
مزایای آجرهای سفالی
وقتی زمان برنامهریزی برای ساختوساز فرا میرسد، این نوع آجرها انتخابهای فوقالعادهای به حساب میآیند. از مزایای آجرهای سفالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ماندگاری
آجرهای سفالی مصالح ساختمانی بادوام و دائمی هستند که در آزمون زمان، مقاومت خواهند کرد. این آجرها دچار خوردگی، سوختن، زنگزدگی یا پوسیدگی نمیشوند و برای تکمیل به رنگ حاوی VOC (ترکیبات آلی فرار) نیاز ندارند.
مقرونبهصرفه بودن
یکی از مزیتهای آجر سفال مقرونبهصرفه بودن آن نسبت به کاراییاش است. استفاده از این آجرها در پروسه ساختوساز، آسان و قیمت آنها نیز مناسب است.
وزن سبک
یکی دیگر از مزایای آجر سفال، وزن سبک آن است؛ استفاده از این آجر باعث میشود پس از سخت سازه، وزن آن زیاد نباشد.
بهرهوری انرژی
با توجه به خواص عایق شگفتانگیز آجرها، آنها به بهبود بهرهوری انرژی ساختمانها کمک میکنند. آجر عموماً عایق حرارتی و عایق صوتی بیشتری نسبت به سایر مصالح ساختمانی نشان میدهد. آجرهای سفالی به دلیل داشتن سوراخ، عایق حرارتی و صوتی بسیار مناسبی محسوب میشوند.
پایدار
آجر بسیار پایدار و بدون آلودگی است، قابلیت استفاده مجدد دارد و به طور طبیعی در برابر آتش، آفات و هوا مقاوم است.
نیاز به ملاط کمتر
یکی از کاربردهای آجرهای سفالی، دیوارچینی است. مزیت این آجرها در این است که هنگام دیوارچینی آنها، به ملاط بسیار کمتری نیاز دارند.
روش تولید آجر سفالی
در فرآیند تولید آجر سفالی سه مرحله اصلی وجود دارد که شامل موارد زیر است:
⦁ استخراج مواد خام از زمین
در مرحله اول، کیفیت خاک توسط کارشناسان بررسی میشود و در صورت مرغوب بودن، استخراج صورت میگیرد.
⦁ آمادهسازی خاک
در مرحله بعد که به آن آمادهسازی خاک گفته میشود، سنگها و کلوخها از خاک جدا میشوند.
⦁ تولید قالب آجر سفال
مرحله تولید قالب به دو روش مختلف انجام میشود.
تولید به صورت خشک:
در این روش که میزان رطوبت در آن بسیار پایین است، خاک در قالب فشرده میشود.
تولید به صورت تر:
در این روش، پس از این که خاک به صورت خمیر درآمد به دستگاه قالبگیری منتقل میشود و فرم میگیرد. پس از آن، وارد دستگاه برش میشود و به اندازههای دلخواه برش میخورد. در مرحله بعد، آجرها برای به حدنصاب رساندن رطوبت، وارد دستگاه خشککن میشوند. این کار باعث میشود خشتها ترک نخورند. در مرحله آخر، خشتها درون کوره گذاشته میشوند تا با حرارت بسیار بالا پخته شوند.
انواع آجر سفالی
آجر سفال بر اساس کاربرد و نوع استفاده، دارای انواع مختلفی است. در ادامه، با برخی از انواع آجرهای سفالی آشنا میشویم.
بلوک سقفی سفالی
این نوع آجر ابعاد بزرگتری نسبت به انواع دیگر آجر سفالی دارد. با توجه به سایز این آجر میتوان از آن در سقفهای تیرچه بلوک، به جای بلوک یا یونولیت استفاده کرد.
بلوک سفالی فومدار
در این نوع آجر، یک ردیف سوراخ وجود دارد که درون آنها فوم قرار میگیرد. این نوع از آجر، عایق خوبی برای حرارت و صدا محسوب میشود.
آجر نما
آجر نما که نوعی آجر سفالی است، شباهت بسیاری به آجرهای مهندسی دارد. آجر نما ده سوراخ مدور و هماندازه در سطح مقطع خود دارد. همان طور که از نام این آجر مشخص است، از آن برای نمای ساختمانها استفاده میشود.
آجر لفتون
آجر لفتون یکی از انواع آجرهای پرکاربرد در صنعت ساختوساز است. این نوع آجر، اولین بار در روستایی از توابع اصفهان به نام لفتون تولید شد. امروز این محصول در بیشتر شهرهای استان اصفهان و یزد تولید و عرضه میشود. آجر لفتون دارای دو نوع قرمز و زرد است. از سایزهای بزرگ این آجر بیشتر در دیوار چینی محوطه، حصار باغ، ویلا، سوله و حیاط منازل استفاده میشود. سایزهای کوچک آن نیز در چیدن دیوار اتاق، تراس، درپوش دستشویی و حمام و همچنین در ساخت سقف به کمک تیرآهن به کار گرفته میشوند.
[wtbp-table-press id=1]
نکات مهم در تشخیص آجر سفالی با کیفیت
آجرهای سفالی یکی از ارکان مهم در ساخت یک سازه هستند. به همین علت، باید از استحکام زیادی برخوردار باشند. استفاده از مواد مرغوب در پروسه تولید، تضمینکننده استحکام آجر است.
⦁ به یاد داشته باشید که آجر سفالی دارای درجههای ممتاز، درجه ۱ و درجه ۲ است.
⦁ رنگ آجرهای سفالی باید یکنواخت و متمایل به زرد باشد. رنگ قرمز آجر نشاندهنده کیفیت پایین محصول است.
⦁ سطح آجر سفال باید هموار و فاقد هرگونه ترکخوردگی باشد.
⦁ در هیچکدام از قسمتهای آجر نباید اثری از جوش وجود داشته باشد. وجود جوش در آجر باعث میشود محصول تحمل فشار را نداشته باشد و به راحتی آسیب ببیند.
⦁ قبل از تولید آجر، ابعاد آن را تایید کنید تا با توجه به نیاز پروژهتان تولید شود.
⦁ یکی دیگر از نکات مهم در تشخصی آجر باکیفیت، وزن آن است. اگر محصول زیادی سنگین یا سبک باشد، به معنی مرغوب نبودن آن است.
عوامل مؤثر بر قیمت آجرهای سفالی
از مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت آجرهای سفالی میتوان به ابعاد، شرکت تولیدکننده، روش تولید، کیفیت مواد اولیه، رنگ و سطح یکنواخت آجر سفالی اشاره کرد.
جمعبندی
آجر سفال یکی از محصولات پرکاربرد در ساختمانسازی است. انواع این آجر شامل آجر نما، بلوک سقفی سفالی، بلوک سقفی فوم دار و آجر لفتون است. از مزایای این نوع آجر میتوان به سبکی، عدم جذب رطوبت، عایق بودن در برابر حرارت و صدا، قیمت پایین، استحکام و … اشاره کرد. هنگام خرید این محصول باید به سطح و رنگ یکنواخت آن دقت کرد. هرگونه ترکخوردگی میتواند نشانه عدم مرغوبیت آن باشد.