مقالات ساختمانی

آجر فشاری چیست؟

آجر فشاری چیست؟ کاربرد، مشخصات و مزایا آن چه مواردی است؟

آجر فشاری یکی از پرکاربردترین آجرهای موجود در بازار است که به دلیل مقاومت بالایی که دارد از آن برای ساخت دیوارهای باربر ساختمان‌ها استفاده می‌شود. در کارخانه‌های تولید آجر سنتی و یا صنعتی این آجر را از ترکیب خاک رس و آب تهیه می‌کنند و به دلیل شرایط خاصی که در زمان تولید رعایت می‌شود، آجرهای فشاری از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. در صنعت مصالح ساختمانی به این آجرها، آجر گری یا آجر زبره هم می‌گویند، این نوع آجر معمولا با ابعاد ۲۲× ۱۰× ۵.۵ یا با همین طول و عرض و به ضخامت ۴ یا ۳ سانتی متری تولید می‌شود. این آجرها انواع مختلفی دارند که در فروشگاه بزرگ مصالح ساختمانی سنگاج انواع مدل‌های آن موجود است، مشتریان این فروشگاه از سراسر کشور می‌توانند متناسب با نیاز و سلیقه خود آجرهای فشاری مناسب را از سایت انتخاب کرده و یا برای اطلاع از قیمت‌ها به صورت تلفنی با کارشناسان واحد فروش سنگاج ارتباط بگیرند.

آجر فشاری چیست؟

آجرهای فشاری به دلیل ویژگی‌های مکانیکی و شیمیایی منحصربه‌ فردی که دارد به یکی از محبوب‌ترین مصالح در صنعت ساختمان سازی تبدیل شده است. در زمان‌های گذشته و در کارگاه‌های سنتی تولید آجر به دلیل اینکه ابتدا خشت آجر با دست زده و با فشار دستی کارگران خشت زن گوشه‌های قالب پر می‌شد، نام این آجرها به فشاری تغییر کرده است. آجرهای فشاری به دلیل مقاومت فشاری بالاتر نسبت به تیغه سفالی یا آجر سفال مورد توجه بوده است.

آجر فشاری چیست؟

با این وجود در ساختمان‌های مدرن امروزی استفاده از این مدل آجر به نسبت گذشته کاهش یافته و جایگزینی نظیر آجر سفالی را تجربه کرده است. با گذر زمان و به دلیل وزن نسبتا زیاد آجرهای فشاری و نیز نیاز به سازه‌های مدرن‌تر و سبک‌تر کاربردهای آن تغییر کرده و در حال حاضر از این آجر برای فونداسیون و سازه‌های حفاری استفاده می‌شود.

ویژگی آجرهای فشاری
وزن هر آجر حدود ۲ کیلوگرم
استحکام آن ۱۶۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب
استحکام و دوام بالا
مقاومت در برابر عوامل محیطی و فیزیکی
ظاهر شبیه به سنگ طبیعی، قابل استفاده در نما
جذب آب: ۳-۷ درصد
استفاده در مناطق مرطوب به‌عنوان سنگ نما
مقاومت بالا در برابر یخ‌زدگی
رنگ‌های مختلف (زرد، قرمز، سبز) به وابستگی دمای پخت

انواع آجر فشاری

آجرهای فشاری همان طور که در مقدمه هم اشاره کردیم، انواع مختلفی دارند و کارکرد هر یک از این آجرها با دیگر متفاوت است که مهندسان برحسب نیاز نوع مناسب آجر را برای ساخت و ساز انتخاب می‌کنند. نحوه ساخت و متریال به کار رفته در این آجرها باعث تفاوت آن‌ها با یکدیگر شده است. به صورت کلی انواع آجر فشاری براساس رنگ بندی عبارتند از:

  • آجرهای فشاری سبز: این مدل آجر به دلیل اینکه با دمای بالاتری در کوره تولید می‌شود و رنگ آن کبود و کم رنگ است از مقاومت، استحکام و دوام بیشتری نسبت به مدل‌های دیگر آجرهای فشاری برخوردار است.
  • آجرهای فشاری قرمز: به دلیل بالا بودن حرارت در نزدیکی شعله کوره‌های آجرپزی، برخی از آجرهای داخل کوره ذوب شده و شکل هندسی آنها تغییر می‌کند. این آجرها به صورت بلوری بوده و به دلیل مقاومت بالا از آنها در پی‌سازی و زیرسازی ساختمان استفاده می‌شود.
  • آجرهای فشاری زرد: رنگ آجر خام به دلیل قرارگرفتن در معرض حرارت تغییر رنگ می‌دهد، اما کیفیت آن پایین است. بنابراین نمی‌توان از آن برای ساخت و ساز استفاده کرد و باید مجددا در کوره‌های آجرپزی قرار گیرد تا پخت آن تکمیل شود.

انواع آجر فشاری

مزایا و معایب استفاده از آجرهای فشاری

استفاده از آجرهای فشاری به ویژه آجرهایی که از خاک رس با کیفیت تولید می‌شوند، می‌تواند یک انتخاب عالی برای ساخت و ساز باشد. مقاومت بالا و دوام این آجرها باعث شده تقاضا برای استفاده از آن افزایش یابد، اما قبل از انتخاب و خرید این آجر باید اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب استفاده از این آجرها داشته باشید تا انتخاب شما هوشمندانه و متناسب با نیاز‌های پروژه باشد. به صورت کلی مزایا و معایب استفاده از آجرهای فشاری عبارتند از:

مزایا:

  • کیفیت بالا: آجرهای فشاری معمولا از مواد اولیه باکیفیت و مرغوب تولید می‌شوند و در صورتی که از خاک رس با کیفیت استفاده شود، می‌توانند دارای کیفیت بسیار خوبی باشند.
  • دوام طولانی: این آجرها دارای دوام بالا بوده و می‌توانند به مدت سال‌ها بدون نیاز به تعمیرات و نگهداری مداوم استفاده شوند. آنها مقاومت قابل توجهی در برابر فشار، ضربه و رطوبت دارند و یک آجر قابل اعتماد برای ساخت بناهای بزرگ با ارتفاع زیاد است.
  • قیمت مناسب: در برخی موارد آجرهای فشاری قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر نوع مصالح ساختمانی دارند. این موضوع ممکن است به دلیل وجود معادن خاک رس با کیفیت و رقابت در بازار باشد.
  • پایداری محیط زیست: تولید آجرهای فشاری از مواد طبیعی است که منجر به مصرف کمتر انرژی در فرآیند تولید می‌شود و در عین حال این امر به پایداری محیط زیست کمک می‌کند.
  • خواص عایق حرارتی و صوتی: آجرهای فشاری خواص عایق حرارتی و صوتی خوبی دارند که می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی در داخل ساختمان و کاهش مصرف انرژی کمک کند.
  • استفاده در نمای ساختمان: با ظاهری شبیه به سنگ طبیعی، می‌توان این آجرها را برای نمای ساختمان‌ها نیز استفاده کرد.

معایب:

  • وزن بالا: آجرهای فشاری به دلیل وزن زیادی که دارند، باعث افزایش وزن ساختمان می‌شوند. این موضوع ممکن است به عنوان یک مشکل در ساختمان‌هایی مطرح شود که به عنوان یک نقطه حساس در مورد وزن هستند.
  • کمبود عایق حرارتی: آجرهای فشاری به خوبی نتوانسته‌اند گرما را حفظ کنند، بنابراین عملکرد عایق حرارتی مطلوبی ندارند که ممکن است منجر به هدر رفتن انرژی و افزایش هزینه‌های مربوط به سرمایش و گرمایش ساختمان شود.
  • تغییر شکل در اثر انبساط حرارتی: با توجه به ویژگی‌های حرارتی، ممکن است آجرهای فشاری تحت تاثیر انبساط حرارتی قرار گیرند و در نتیجه، ترک‌ها و تغییر شکل در آنها ایجاد شود که ممکن است به دور از دید ساختمانی ناخوشایند باشد.

مزایا و معایب استفاده از آجرهای فشاری

کاربرد آجر فشاری

آجرهای فشاری یک نوع محصول ساختمانی کاربردی و محبوب است که از مواد معدنی مختلف به‌صورت فشرده ساخته می‌شود. در گذشته آجرهای فشاری به خاطر فشار دادن گوشه‌های قالب با انگشت در هنگام ساخته شدن خشت شهرت یافته است. این نوع آجر در زمان‌های گذشته برای مصارف متعددی استفاده می‌شد:

  • دیوارهای باربر ساختمان‌ها: آجرهای فشاری به‌عنوان عنصر اصلی برای ساخت دیوارهای باربر در ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت.
  • طاق‌های ضربی: در ساخت طاق‌های ضربی و سایر عناصر معماری سنتی، آجر فشاری به‌کار می‌رفت.
  • دیوارهای حمال: برای ساخت دیوارهای جداکننده و حمال مورد استفاده قرار می‌گرفت.
  • نماسازی: آجرهای فشاری به‌عنوان عنصر اصلی در نماسازی و دیوار چینی‌ها استفاده می‌شد.
  • استفاده در فونداسیون: به دلیل مقاومت و استحکام بالای آن، آجر فشاری در ساخت فونداسیون‌های ساختمان‌ها به‌کار می‌رود.
  • استفاده در سازه‌های حفاری: برای ساخت سازه‌هایی مانند تونل‌ها یا سازه‌های حفاری از آجر فشاری استفاده می‌شود.

تفاوت آجرهای فشاری و ماشینی چیست؟

انتخاب میان آجر فشاری و آجرهای ماشینی بستگی به نیازهای و موارد مختلف ساختمانی دارد. اما به صورت کلی تفاوت‌های آجر ماشینی و فشاری عبارتند از:

  • روش ساخت: آجرهای فشاری به صورت دستی و با دخالت دست ساخته می‌شود، در حالی که آجرهای ماشینی با استفاده از ماشین‌آلات و ابزارهای مکانیکی تولید می‌شوند.
  • ظاهر و سطح: آجرهای فشاری دارای سطح زبر و ظاهری یکنواخت است در حالیکه آجرهای ماشینی سطح صاف‌تری دارند.
  • قابلیت چسبندگی: آجرهای  فشاری به خوبی ملات را جذب می‌کند اما آجرهای ماشینی این ویژگی را ندارند.
  • اندازه و وزن: آجرهای فشاری اندازه و وزن متفاوتی نسبت به آجرهای ماشینی دارد، معمولا وزن این مدل آجرها در مقایسه با آجرهای ماشینی سنگین‌تر است.
  • مقاومت و دوام: آجرهای فشاری طول عمر و مقاومت بیشتری نسبت به آجرهای ماشینی دارد به همین دلیل بیشتر از آنها در فونداسیون ساختمان استفاده می‌کنند.
  • هزینه: قیمت آجرهای ماشینی به صورت تکی محاسبه می‌شود در حالیکه آجرهای فشاری به صورت تنی فروخته می‌شوند.
  • سوراخ‌دار بودن: آجرهای ماشینی دارای سوراخ هستند که می‌تواند به افزایش استحکام دیوارها و عبور میلگردها در داخل آنها کمک کند.

تفاوت آجرهای فشاری و ماشینی چیست؟

محاسبه تعداد آجرهای فشاری

برای محاسبه تعداد آجرهای فشاری مورد استفاده در یک بنا، نیاز به درک صحیح از نوع و ضخامت دیوار و چیدمان آجرها است. به طور معمول هر آجر دیده شده در نمای دیوار، دو آجر در قسمت پشتی دارد. این محاسبات برای دیوارهای با ضخامت‌های مختلف هم صدق می‌کند. در واقع اگر شما دیوارهای ۲۰، ۳۰ و ۴۰ سانتی‌متری داشته باشید به ترتیب دو، سه و چهار برابر دیوار ۱۰ سانتی متری هستند. اما این مقادیر تنها بر اساس چیدمان معمولی آجرها بوده و در صورت استفاده از چیدمان دیگر باید تغییرات در این محاسبات و ضرایب به صورت دقیق لحاظ شود و سپس برای خرید آجرهای فشاری مناسب اقدام شود. در زمان تهیه آجر علاوه بر تعداد باید به نوع آجر مورد استفاده هم توجه داشته باشید.

محاسبه تعداد آجرهای فشاری

سوالات متداول

۱. آجرهای فشاری چیست؟

آجرهای فشاری نوعی آجر هستند که با استفاده از فشار و نیروهای مکانیکی بر روی خاک رس و آب ساخته می‌شوند. این آجرها به دلیل مقاومت بالا، استحکام فشاری، و کیفیت ساخت برترشان در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۲. اصلی‌ترین کاربرد آجرهای فشاری چیست؟

آجرهای فشاری از جمله مواد ساختمانی مورد استفاده برای دیوارها، نمای ساختمان، ساخت فونداسیون و ساختن اجزای مختلف سازه‌های ساختمانی است. همچنین در بعضی موارد می‌توانند به عنوان جایگزینی مناسب برای آجرهای سنتی مورد استفاده قرار گیرند.

۳.  آجرهای فشاری چطور تولید می‌شود؟

فرآیند تولید آجرهای فشاری از خاک رس و آب با استفاده از فشار مکانیکی صورت می‌گیرد. این فشار خاک را به شکل آجر فشاری تبدیل می‌کند که پس از پخت در کوره‌های مخصوص آماده استفاده در صنعت ساختمان سازی می‌شود.

۴. مزایای استفاده از آجرهای فشاری چیست؟

آجرهای فشاری به دلیل دوام، مقاومت بالا در برابر فشار، مقاومت در مقابل عوامل محیطی و حفظ کیفیت زیبایی در طولانی مدت، انتخاب محبوبی برای ساختمان‌های مختلف بوده و به دلیل ویژگی‌های خود بهبود کیفیت سازه‌ها را ارتقاء می‌دهند.

سخن پایانی

با توجه به خصوصیات مقاومتی و استحکامی که آجرهای فشاری دارند، همچنان در ساخت و سازهای مختلف از جمله فونداسیون‌ها و سازه‌های حفاری از این مدل آجر استفاده می‌شود. در این مقاله به صورت کلی مزایا و معایب آجرهای فشاری را شرح دادیم تا در زمان خرید این محصول راحت‌تر بتوانید بین انواع مختلف آجر فشاری گزینه مناسب را انتخاب کنید. شرکت سنگاج در زمینه تولید و فروش انواع مصالح ساختمانی همچون آجرهای فشاری سابقه طولانی و درخشانی دارد، در این فروشگاه مصالح ساختمانی می‌توانید به راحتی آجر و سنگ مورد نظر را با ابعاد و رنگ دلخواه پیدا کنید. برای خرید انواع متریال مورد نیاز برای تزیین نما و اطلاع از قیمت سایر مصالح ساختمانی می‎‌توانید با شماره تلفن ۰۳۱۳۶۲۷۶۹۴۲ دفتر فروش شرکت سنگاج تماس بگیرد و از شرایط خرید محصول از این فروشگاه مطلع شوید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − 6 =