انواع بلوک سفالی را در دیوارچینی و ساخت سقف به کار میبرند. بلوکهای سفالی یکی از انواع مصالح ساختمانی هستند که از خاک رس تهیه میشوند. ویژگیهای مثبت آن از جمله وزن کم و قابلیت بازیافت باعث شده است تا در ساخت سازههای پایدار استفاده شوند. بلوکهای سفالی باعث میشوند تا وزن سازه کاهش و طول عمر آن افزایش پیدا کند. در این مقاله سنگاج به معرفی انواع بلوکهای سفالی و ویژگیهای هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
معرفی انواع بلوک سفالی
انواع بلوک سفالی را میتوان در دو دسته بندی کلی قرار داد. بلوکهای سفالی توخالی و بلوکهای سفالی با رویه لعابدار دو دسته کلی به شمار میروند. همچنین میتوان بلوکهای سفالی را برحسب ابعاد و تعداد سوراخ دسته بندی کرد. بلوکهای سفالی میتوانند ۳ سوراخ، ۴ سوراخ، ۶ سوراخ یا ۹ سوراخ باشند. در ادامه این مقاله به معرفی هر یک از بلوکهای بیان شده خواهیم پرداخت.
بلوک سفالی چگونه ساخته میشود؟
تولید بلوک سفالی به طور کلی شامل سه مرحله اصلی میشود. مرحله آماده سازی، شکل دهی و در نهایت پخت سه مرحلهای هستند که در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد.
در مرحله آماده سازی مواد اولیه خاک رس، آب و مواد افزودنی دیگر تهیه میشوند. خاک رس ماده اصلی است که از آن بلوک سفالی را تهیه میکنند. این خاک باید کیفیت مناسبی داشته و عاری از هر گونه ناخالصی مانند سنگ، شن و ماسه باشد. مواد افزودنی شامل آهک، سیمان یا مواد پلیمری است که به منظور بهبود خواص بلوک سفالی از جمله مقاومت، دوام و عایق بودن به ترکیب اضافه میشود.
سپس، ترکیب به دست آمده به دو روش دستی و ماشینی در قالبهای مخصوص قرار میگیرد. در روش دستی از قالبهای چوبی یا فلزی استفاده میکنند. در روش ماشینی، مخلوط در یک دستگاه قالبزن ریخته میشود و دستگاه بلوکها را تولید میکند.
مرحله آخر پخت است. بلوکها در کورههایی با دمایی در حدود ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد پخته میشوند. در این طی این فرایند آب تبخیر میشود و بلوکی سفت و سخت به دست میآید.
بلوک سفالی توخالی
نوع توخالی یا سوراخ دار یکی از انواع بلوک سفالی است که در ساخت و ساز به کار برده میشود. این نوع بلوک به دلیل داشتن سوراخهای توخالی، وزن کمتری دارد؛ همچنین به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی عمل میکند. بلوکهای توخالی میتوانند بین ۳ تا ۱۰ سوراخ داشته باشند و هر سوراخ قطری در حدود ۱.۵ تا ۲ سانتی متر خواهد داشت. از این نوع بلوک در ساخت دیوارهای باربر و غیر باربر استفاده میکنند.
بلوکهای سفالی توپر
نوع بلوک سفالی توپر از خاک رس خالص تهیه میشود. این نوع بلوک مقاومت بالایی دارد و در ساخت دیوارهای باربر میتوان از آن استفاده کرد. با این حال به نسبت نوع توخالی یا سوراخ دار محبوب نیست. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت قیمت بلوکهای سفالی و مصالح ساختمانی دیگر از جمله قیمت آجر نما با کارشناسان ما در تماس باشید.
بلوکهای سفالی با رویه لعابدار
این نوع بلوکها را از رس آسیاب شده تهیه میکنند. اشکال و ابعاد متفاوتی دارند. به طور استاندارد در ابعاد ۱۳ در ۳۰ سانتی متر یا ۲۰ در ۴۰ سانتی متر ساخته میشوند و ضخامتی بین ۵ تا ۲۰ سانتی متر ممکن است داشته باشند. پس از آنکه بلوک از قالب خارج میشود چند بار لعاب کاری شده و در دمای بالای ۲۰۰۰ درجه پخته خواهد شد. بلوکهای لعاب دارد را در فضاهای داخلی مانند سالن، انبار و آشپزخانه استفاده میکنند.
بلوک سفالی سقفی
این نوع بلوکها وزن به نسبت کمتری دارند و در ساخت سقف از آنها استفاده میکنند. بلوکهای سقفی را در جهت پر کردن فضای خالی میان تیرچهها استفاده میکنند. بلوکهای سفالی به دلیل مقاومت در برابر اشتعال و رطوبت گزینهای مناسب برای ساخت سقف هستند. با این حال، قیمت آن میتواند بالا باشد. قیمت بلوک سفالی، قیمت آجر شاموتی و دیگر انواع مصالح را در بخش فروشگاه مشاهده کنید.
انواع بلوک سفالی: نوع ۷ سانتی
بلوک سفالی با ضخامت ۷ سانتی متر در مکانهایی استفاده میشود که دیواری با قطر کم نیاز باشد. دیوارهای نازک، دیوار اطراف آسانسور، دیوار محیط راه پله و فضاهای مشابه به آن از جمله مواردی هستند در ساخت آنها از بلوک سفالی ۷ سانتی میتوان استفاده کرد. نوع ۷ سانتی مقرون به صرفه بوده و دارای ۳ یا ۴ سوراخ خواهد بود. ابعاد آن ۲۰*۲۰*۷ است و به طور تقریبی وزنی معادل ۸.۱ کیلوگرم دارد.
بلوک سفالی ۱۰ سانتی متری
ضخامت این نوع بلوک سفالی ۱۰ سانتی متر است. به طور معمول دارای ۵ تا ۶ سوراخ است. بلوکها به دو روش پخته میشوند: نور آفتاب یا دستگاه خشک کن. بلوکهایی که توسط دستگاه خشک کن پخته میشوند اغلب ظاهری یکدست و یکنواختتر دارند.
ابعاد کلی این نوع بلوک ۱۰ در ۲۰ در ۲۰ سانتی متر است و وزنی در حدود ۲.۱ کیلوگرم دارند. در ساخت دیوارهای داخلی جداکننده از آن استفاده میکنند چرا که عایق مناسبی به شمار میآید.
بلوک سفالی ۱۵ سانتی متری
یکی از انواع بلوک سفالی، نوع ۱۵ سانتی متری است. این نوع سفال ابعادی معادل ۲۰*۲۰*۱۵ سانتی متر داشته و وزنی در حدود ۳ کیلوگرم دارد. قطر بیشتر آن نسبت به دیگر بلوکها باعث شده تا عایقی مناسب برای صوت و حرارت باشد. از این نوع بلوک برای ساخت دیوارهای داخلی و بیرونی ساختمان استفاده میکنند تا به عنوان میزان تبادل انرژی را کاهش دهد.
بلوک سفالی ۱۵ سانتی متری فوم دار
بلوکهای فوم دار به طور کلی عایق بندی بیشتری دارند. این مسئله باعث میشود تا انرژی بسیار کمتری هدر برود. در طراحی ساختمانهای پایدار میتوان برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی از این نوع بلوک استفاده کرد. انتخاب این نوع بلوک به محیط زیست کمک خواهد کرد. همچنین، هزینههای مصرف انرژی سرمایش و گرمایش را برای ساکنان ساختمان کاهش خواهد داد. از این نوع بلوک برای ساخت دیوارهای بیرون ساختمان یا دیوارهای جداکننده استفاده میکنند.
ویژگیهای بلوک سفالی
انواع بلوک سفالی را بررسی کردیم. در این بخش ویژگیهای اصلی و مهم بلوکهای سفالی را بیان خواهیم کرد تا در زمان خرید بتوانید بهترین بلوکهای سفالی را انتخاب کنید:
- ساختاری مستحکم و متراکم دارند.
- به راحتی بر روی آنها خط نمیافتد.
- رنگی یکنواخت دارند
- بلوک سفالی با کیفیت سطحی عاری از ترک دارد.
- ضخامت انواع بلوک سفالی بین ۵ تا ۲۰ سانتی متر است.
مزایای بلوکهای سفالی
- در برابر حرارت و آتش سوزی مقاوم هستند.
- عایقی مناسب برای صوت است.
- تراکم بالاتری نسبت به بلوکهای سیمانی دارد.
- وزن کمی دارد و میتوان از آن برای ساخت سقف استفاده نمود.
- این قابلیت را دارند که ساکنان بتوانند لوسترهای سبک را به آن نصب کنند.
- بلوکهای سفالی با کیفیت اندازه یکسان و رنگهای یکدست دارند.
معایب بلوک سفالی
- در برابر فشار مقاومت کمتری نسبت به سایر مصالح نشان میدهند.
- نیازمند لایههای ضخیمی از گچ و خاک هستند تا سطح دیوار یکنواخت باشد.
- اگر بلوک سفالی سنگین استفاده شود، وزن سازه نیز افزایش پیدا میکند.
- ایجاد ترک در سطح گچ میتواند به سفال نیز آسیب برساند.
- در حمل و نقل به دقت زیادی نیاز دارد.
- هزینه آن نسبت به بلوک سیمانی بیشتر است.
کاربرد بلوک سفالی
در هنگام معرفی انواع بلوک سفالی اشاره کردیم که هر یک در ساخت چه نوع دیوارهایی کاربرد دارند. کاربرد کلی بلوکهای سفالی را در این بخش بیان خواهیم کرد:
- ساخت دیوارهای بالابر
- تیغههای جدا کننده اغلب با سفالهای سوراخ دار ساخته میشوند.
- از بلوک سفالی میتوان در ساخت طاق ضربی استفاده کرد.
- سقفهای تیرچه بلوک را میتوان به وسیله بلوک سقفی سفالی ساخت.
- در ساخت کف نیز میتوان از بلوکهای سفالی بهره گرفت.
قیمت بلوک سفالی
قیمت انواع بلوک سفالی و سایر مصالح ساختمانی از جمله قیمت آجر لفتون و قیمت آجر سفید را در فروشگاه سنگاج مشاهده کنید. عوامل مختلفی در تعیین قیمت بلوک سفالی تأثیر گذار هستند. عواملی مانند نوع بلوک، ابعاد، ضخامت، کیفیت مواد اولیه و محل تولید قیمت نهایی را مشخص خواهند کرد. همچنین، نوسانات بازار را نیز باید مد نظر داشته باشید. قیمتهای ارائه شده در اغلب فروشگاهها به صورت نسبی است و برای دریافت دقیق اطلاعات بهتر است با کارشناسان تماس بگیرید.
محاسبه تعداد بلوک سفالی
برای محاسبه تعداد بلوک سفالی مورد نیاز برای ساخت یک دیوار، به اطلاعات زیر نیاز خواهیم داشت:
- طول دیوار
- ارتفاع دیوار
- ضخامت دیواری داخلی یا خارجی
- عرض بلوک سفالی
- طول و ضخامت بلوک سفالی
هر یک از بلوکهای سفالی معرفی شده ابعاد مخصوص به خود را دارند. باید با توجه به متراژ دیوار و ابعاد بلوک انتخابی، میتوانید تعداد مورد نیاز خود را محاسبه کنید. بهعنوانمثال اگر یک دیواری با طول ۱۰ متر، ارتفاع ۳ متر و ضخامت ۱۵ سانتی متر نیاز داشته باشید و بخواهید از بلوک سفالی ۱۵ سانتی استفاده کنید، در حدود ۱۳۳ بلوک نیاز خواهید داشت. با این حال، بهتر است در این زمینه با کارشناسان در تماس باشید تا محاسبه را به طور دقیق برای شما انجام دهند.
سوالات متداول
۱. انواع بلوک سفالی کدامند؟
بلوکهای سفالی تو خالی، توپر و فوم دار هستند. همچنین میتوان بلوکهای سفالی را برحسب اندازه دسته بندی کرد. بلوکهای ۷، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ سانتی از جمله بلوکهای استانداردی هستند که در بازار مصالح ساختمان به فروش میرسند.
۲. کاربرد بلوکهای سفالی چیست؟
انواع بلوک سفالی را میتوان در ساخت دیوارهای باربر، غیر باربر، سقف، کانال آبرسانی و دیوارهای تیغهای استفاده کرد.
۳. مزایای بلوکهای سفالی کدامند؟
مقاومت در برابر حرارت، عایق صدا، وزن کم و سازگاری با محیط زیست از جمله مزایای این نوع بلوک به شمار میآیند.
۴. قیمت بلوکهای سفالی چگونه تعیین میشود؟
قیمت بر اساس نوع بلوک، ابعاد، کیفیت و نوسانات بازار تعیین خواهد شد.
سخن پایانی
انواع بلوکهای سفالی برای ساخت سازهها تولید میشوند. این نوع بلوکها دارای ویژگیهای مثبتی از جمله وزن کم، عایق حرارتی و صوتی، قابلیت بازیافت و مقاومت در برابر آتش سوزی هستند. بلوکهای سفالی توخالی به دلیل داشتن سوراخ، وزن کمتری دارند؛ در مقابل سفالهای توپر از مقاومت بیشتری برخوردار هستند. در این مقاله سنگاج به کاربرد، مزایا و معایب این نوع بلوک پرداختیم. شما میتوانید قیمت خرید بلوک سفالی و محصولات ساختمانی دیگر از جمله قیمت آجر قرمز را از کارشناسان ما دریافت کنید.