آجرهای نسوز معمولا دارای انواع مختلفی در بازار می باشند تا بتواند نظر و نیاز تمامی مشتریان را در انواع پروژه ها و مناطق اقلیمی متفاوت برطرف کند. آجر سیلیسی نیز یکی از انواع همین نوع آجر است که دارای مزایای بسیاری می باشد. در ادامه ی این مطلب قصد داریم به تمامی نکات در خصوص آجر سیلیسی بپردازیم. شما عزیزان ضمن مطالعه ی این مطلب می توانید قیمت آجر نسوز را از این لینک دریافت نمائید.
آجر سیلیسی چیست ؟
برای ساخت سازه هایی از قبیل کوره های ساخت فولاد، شیشه و یا کک افراد نیازمند نوعی آجر سفال می باشند که بتواند دمای بالا را تاب بیاورد و از بین نرود. آجر سیلیسی نوعی آجر نسوز می باشد که با بالا بودن حد تحمل تا دمای ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد یکی از بهترین محصولات در این کاربرد می باشد. ناگفته نماند در بازار مصالح ساختمانی آجر از تنوع بالایی برخوردار می باشد اما در ساخت شومینه و کوره و مواردی از این دست نوع آجر بکار رفته آجر سفال می باشد که البته باید در انتخاب نوع آجر سفال نیز دقت لازم را داشته باشید، چرا که این محصول خود در انواع مختلفی تولید می گردد.
تولید آجر سیلیسی
در یک حالت کلی برای ساخت آجرهای نسوز از خاک رس، انواع پوکه های معدنی نسوز و کانی می باشد. اما در تولید این محصول در صنعت با استفاده از سنگ های سیلیسی نسوز ، کوارتزیت های مخصوص که حاوی ۹۶ درصد SIO2 می باشد، سیلیکون نیترید و کاربید سیلیسیم این محصول را تولید می کنند. در واقع آجرهای سیلیسی به نوعی آجر غیرقلیایی است که دارای مواد شیمیایی AIO و SIO2 می باشد. درواقع این محصول آجر دیرگداز اسیدی است که ملاک اصلی در دسته بندی این محصول AIO به حساب می آید. در انواع متراکم این محصول به دلیل وجود کاربید سیلسیم کریستالی در طول مدت پخت به واسطه اکسیداسیون تخلخل های درون آجر پر می شود و در نهایت محصول نهایی به مقاومت بالایی دست می یابد.
کاربرد آجر سیلیسی
- ساخت کوره های قوس الکتریکی
- سقف کوره های ذوب شیشه
- ساخت کوره های گازی
- ساخت کوره های کک سازی
- دستگاه دمش هوای گرم کوره بلند
مواد تشکیل دهنده آجر سیلیسی
- سیلیکون نیترید
- اکسید کلسیوم
- کاربید سیلیسیم کریستالی
- اکسید تیتانیوم
- کوارتزیت های خاص با خلوص بالا
- اکسید آهن
- ماسه سیلیسی خلوص بالا
- کانی و پوکه های معدنی
- همچنین مقدار ناچیز K2O , Na2O, TiO2, AI2O3, Fe2O3
منحنی پخت آجرهای سیلیسی
در واقع منحنی پخت این آجر در دمای ۱۴۲۰ تا ۱۴۸۰ درجه سانتی گراد است که انبساط خطی در طول پخت برابر با ۴-۵ درصد می باشد. در شرایط صنعتی و کارخانه ای این آجر تا دمای ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد تحمل می کند که به دلیل وجود فاز مایع موجود در ترکیبات اصلی آن است.
انواع آجر سیلیسی
این محصولات را می توانید در دو رنگ متفاوت خریداری نمائید. در بازار این محصول قرمز و قهوه ای می باشد که می توانید متناسب با نمای سازه و همچنین محیط اقلیمی خریداری نمائید.
مزایای آجر سیلیسی
اولین و مهمترین مزیت استفاده از این آجر دمای ذوب بسیار بالای آن است. پس از آن می توان به مقاومت فشاری بالا، مقاومت بالا در برابر محیط های اسیدی، مقاومت در برابر رطوبت و دما و عدم تشکیل پوسته و ترک در سطح آجر می باشد. این محصول دارای وزن حجمی کم و هدایت حرارتی بالا بوده و در نهایت قیمت آجر نسوز سیلیسی از موضوع اصلی بعدی می باشد که در کنار تمامی مزایایی که دارد، دارای قیمت مقرون به صرفه ای است.
معایب آجر سیلیسی
این محصول هم مانند تمامی مصالح ساختمانی دارای معایبی می باشد. یکی از این موارد شوک پذیری پایین این محصول است. به این صورت که در دماهای کمتر از ۵۰۰ درجه سانتی گراد شوک می شود همچنین در محیط های قلیایی و یا در صورت تماس با سرباره های بازی دچار تغییراتی در بافت فیزیکی و شیمیایی محصول شود.
۵ نکته ای که باید در تولید آجر سیلیسی بدانید
- مرغوب ترین نوع سیلیس برای استفاده در ساخت این آجر دارای قطر کمتر از ۶ میلیمتر می باشد.
- این ماسه باید دارای ۵ درصد منیزیم باشد.
- چنانچه قصد تولید آجر با بافت ریز و تراکم بالا هستید، کمتر از ۱۰ درصد سیلیس ها باید قطر ۱ میلیمتر داشته باشد.
- همینطور بهتر است به میزان یک سوم از سیلیس ها دارای قطر ۰.۱ میلیمتر باشند.
- اما در صورتی که قصد تولید آجر دانه درشت دارید کمتر از یک سوم سیلیس ها را با قطر ۱ میلیمتر داشته باشد.