مقالات ساختمانی

راهی سریع و آسان در شناخت انواع آجر

راهی سریع و آسان در شناخت انواع آجر | سنگاج

آجر یک مصالح ساختمانی پرکاربرد است که از خمیر خاکی سفید و طبیعی یا مخلوط‌هایی شامل خاک، خاکستر، طومار و سایر مواد معدنی تهیه می‌شود. آجر به عنوان یک عنصر ساختمانی چند منظوره مورد استفاده قرار می‌گیرد و در ساختمان‌ها به عنوان مصالح ساختمانی برای ایجاد دیوارها و سازه‌های دیگر همچون کف و سقف به کار می‌رود. آجرها معمولا در کوره‌ها پخته می‌شوند تا به سختی و مقاومت لازم برای تحمل بارها برسند. آجرها به عنوان یک مصالح معمولی و اقتصادی شناخته می‌شوند و در ساختمان‌ها به شکل‌ها متنوعی و با طرح‌ها و ابعاد مختلف به کار می‌روند. در زمان ساخت یک بنا شناخت انواع آجر اهمیت زیادی بر مدیریت هزینه‌های ساخت و ساز دارد و باعث انتخاب بهترین متریال در ساخت بنا می‌شود. در فروشگاه بزرگ مصالح ساختمانی سنگاج تنوع آجرهای سفال بسیار زیاد است و مشتریان از سراسر کشور می‌توانند متناسب با نیاز و سلیقه خود آجر مورد نظر را از سایت ما انتخاب کرده و یا به صورت تلفنی به همکاران ما در تیم فروش سنگاج سفارش دهند.

طبقه بندی و شناخت انواع آجر

شناخت انواع آجرهای ساختمانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا نوع و کیفیت آجر مورد استفاده تاثیر مستقیم بر عملکرد و استحکام ساختمان دارد. انتخاب نادرست آجر ممکن است منجر به مشکلاتی همچون نقص‌های سازه، عایق‌های نامناسب و کاهش مقاومت در برابر عوامل محیطی نظیر باران و تغییرات دما گردد. همچنین توانایی آجر در جلب نفوذ رطوبت و حفظ حرارت نیز تحت تاثیر نوع و خصوصیات آن قرار دارد. بنابراین شناخت انواع آجرها از نظر جنس، ابعاد و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ضروری است تا ساختمان‌ها با کیفیت و پایداری مناسب ایجاد شود و مشکلات آینده به حداقل رسانده شوند. آجرها را به لحاظ نوع مواد اولیه، شیوه ساخت، شکل ظاهری و کاربرد آنها می‌توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

طبقه بندی و شناخت انواع آجر

دسته بندی آجرها بر اساس مواد اولیه

  1. آجر سفالی: این دسته از آجرها با استفاده از ترکیبی از خاک رس و آب تولید می‌گردد و جزئی از انواع آجر سبک قرار می‌گیرد. این محصول دارای بافت خوب و جاذب خوبی از مصالح ساختمانی است. به همین دلیل از انواع این محصول به صورت سوراخ دار و در ابعاد متنوع تولید می‌نمایند. در این دسته از مصالح ساختمانی آجر سفال تهران نیز با تنوع خوبی که در ابعاد و اشکال دارد نیز بسیار در بین مشتریان به محبوبیت دست پیدا کرده است. این محصول در انواع فوم دار و سوراخ دار نیز تولید می شود که ضمن چسبندگی بالا با ملات، استحکام خوبی داشته و فوم داخل آجر به نوعی موجب عایق بندی دیوار نیز خواهد شد. انواع آجر سفال از لحاظ ابعاد شامل آجر سفال ۱۵ سانتی ، آجر سفال ۱۰ سانتی و موارد دیگر است.
  2. آجر نسوز: این نوع از آجرها دارای ساختاری کاملا متفاوت از سایر آجرها بوده که پوکه‌های معدنی نسوز و کانی‌ها مواد تشکیل دهنده اصلی این دست از آجرها است. این مواد به گونه ای عمل خواهد کرد که استحکام بسیار بالایی در چنین شرایطی داشته و در دمای بالا متلاشی نخواهد شد.

دسته بندی آجرها بر اساس مواد اولیه

  1. آجر ماسه آهکی: سیلیکات و کلسیم از مواد تشکیل دهنده آجر ماسه آهکی بوده و محیط فشار و بخار از شرایط ساخت این محصول است. آهک و ماسه سیلیسی موجود در این محصول موجب جذب بالای آب و رطوبت به نسبت سایر توصیه می شود بنابراین آن را برای ساخت پی و کرسی چینی مورد استفاده قرار ندهید. ضمن آنکه در محیط‌های اسیدی و نمک‌های قوی هم نباید قرار بگیرد.
  2. آجر جوش: ترکیبات تشکیل دهنده آجر جوش خاک مقاوم به دمای بالا حتی تا دمای هزار درجه است. این خاک به گونه ای است که در دمای بیش از هزار درجه حالت خمیری نخواهد گرفت. این محصول که دارای رنگ سرخ مایل به سیاه بوده در ترکیبات خود گداز آور دارد که دلیل آن جلوگیری از عرق کردن بیش از حد آجر است.
  3. آجر قزاقی: آجرهای قزاقی مصالح ساختمانی با تاریخچه باستانی هستند که از خاک رس تهیه شده و با روش‌های سنتی به شکل بلوک‌های سخت قرمز رنگ تبدیل می‌شوند.

طبقه بندی انواع آجر براساس شیوه ساخت

  • روش سنتی: در این شیوه از تولید که تقریبا در ایران منسوخ شده است تمامی فعالیت‌ها توسط نیروی انسانی انجام می‌گیرد. به این منظور ابتدا گل مخصوص آجر تهیه شده سپس با استفاده از فشار دست به درون قالب‌ها فشرده می‌شود و پس از آن در مقابل آفتاب قرار می‌گیرد تا خشک شود. در مرحله پایانی آجرها را در درون کوره قرار خواهند داد تا پخته شود.
  • روش ماشینی: در این شیوه از تولید تهیه گل آجر و قالب گیری توسط  دستگاه انجام می‌گیرد. سپس خشت‌های آماده را یا در برابر نور آفتاب و یا توسط دستگاه خشک کن، خشک کرده و بعد از آن در درون کوره‌های آجر پزی می‌پزند.
  • روش تمام اتوماتیک: همان گونه که از نام آن مشخص است تمامی اعمال اعم از تهیه گل، قالب گیری، خشک کردن، تمامی جابجایی‌ها، تخلیه‌ها و موارد دیگر توسط دستگاه‌های تمام اتوماتیک صورت می‌گیرد.

طبقه بندی انواع آجر بر اساس کاربرد

  • آجر معمولی: از این دسته از محصولات در مصارف معمول ساخت دیوار و یا ستون کشی و مواردی از این دست مورد استفاده قرار می گیرد. این محصولات در ابعاد محتلف موجود است ضمن آنکه به دو شیوه ماشینی و دستی تولید می‌گردد.
  • آجر مهندسی: این دست از محصولات به صورت ماشینی تولید می گردد. دارای رنگ ظاهری نیمه شفاف بوده همچنین از تراکم و استحکام بالایی برخوردار است. بیشترین کاربرد آجرهای مهندسی در ساخت ساختمان‌های عمومی و سازه‌هایی که متحمل رفت و آمد و یا وزن بیشتری است است.
  • آجر نما: همانگونه که از نام آن مشخص است از انواع آجر نما در زیبا سازی نمای ظاهری سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیوه ساخت آن اغلب به دو روش دستی و ماشینی بوده ضمن آنکه شکل ظاهری آن به نحوی است که دیگر نیازی به عملیات اندودکاری نباشد.

 طبقه بندی انواع آجر بر اساس کاربرد

طبقه بندی انواع آجر براساس شکل ظاهر

  1. آجر توپر: حجم سوراخ‌های موجود در این گونه آجرها از ۲۵ درصد حجم کل آجر بیشتر نخواهد شد. به همین دلیل دارای استحکام بیشتری بوده و در ساخت دیوارهای باربر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  2. آجر توخالی: ابعاد سوراخ‌ها در این محصولات متفاوت بوده و به گونه ای است که از ۲۵ درصد از حجم آجر بیشتر خواهد شد. به همین ترتیب اغلب از آن برای ساخت تیغه و دیوارهایی که متحمل فشار زیادی نباشد مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. آجر لعابی: استفاده از این سبک از آجرها که از زمان‌های قدیم بسیار متداول بوده، دارای لایه ای لعابی بر روی آجر است که موجب افزایش مقاومت محصول در برابر نفوذ آب و رطوبت خواهد شد. بافت لعابی براق و جذاب این محصول به گونه ای عمل می‌کند که ضمن مقاومت بالا زیبایی خاصی نیز به سازه خواهد بخشید.
  4. آجر متخلخل: شیوه تولید آجر متخلخل به شیوه پرس بوده ضمن آنکه بیش از ۲۰ درصد از حجم آجر را منافذ آن تشکیل خواهد داد.
  5. آجر سورراخ دار: معمولا از این محصول به صورت ۳ سوراخ، ۶ سوراخ، ۹ سوراخ و موارد دیگر در بازار موجود است. حجم سوراخ‌های موجود در این محصول از ۲۵ درصد حجم آجر بیشتر است.

طبقه بندی انواع آجر براساس شکل ظاهر

سوالات متداول

۱. آجر چیست و انواع آن از لحاظ کاربرد کدامند؟

آجرها به عنوان بلوک‌های ساختمانی برای ایجاد دیوارها، سنگ‌فرش‌ها و عناصر معمولاً مرتبط با ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنها به سه دسته آجر مهندسی، معمولی و آجر نما دکوراسیون تقسیم می‌شوند و هر یک از این انواع آجر مخصوص کاربردهای معینی دارند.

۲. کدام ابعاد آجرهای سفال پر مصرف تر است؟

آجر سفال خود به چند دسته تقسیم می‌شود که ابعاد استاندارد آجر سفال عموماً ۲۰*۲۰*۱۵ سانتی‌متر از بقیه پر مصرف تر است، اما در بازار این ابعاد با اختلاف ۱ الی ۲ سانتی متری تولید و عرضه می‌شود.

۳. انواع آجر بر اساس روش تولید کدامند؟

آجرها از دو لحاظ تقسیم می‌شوند، بخش اول از لحاظ کاربرد و بخش دوم از لحاظ روش تولید. آجرهایی که از روش تولید تقسیم بندی می‌شوند نیز به دسته‌های آجر رسی، قزاقی، آجر نسوز، لعابدار، فشاری، سوراخ دار، آجر جوش، سفالی و غیر رسی تقسیم می‌شوند.

سخن پایانی

شناخت انواع آجر در ساختمان‌سازی بسیار حیاتی است و به طور مستقیم بر عملکرد و مقاومت ساختمان اثر می‌گذارد. انتخاب نادرست آجر می‌تواند به مشکلاتی همچون کمبود استحکام سازه، نقص‌های ساختاری، عدم عایق‌کاری و نفوذ رطوبت منجر شود. همچنین عملکرد آجر در جذب گرما و ایجاد آسایش داخلی نیز اهمیت دارد. به عبارت دیگر انتخاب آجر مناسب برای هر پروژه و موقعیت خاص به عنوان یکی از مصالح اساسی ساختمان می‌تواند به بهبود کیفیت ساختمان و کاهش نگرانی‌های آتی مرتبط با عمر مفید و عملکرد ساختمان کمک کند. در این مقاله با هدف شناخت انواع آجر سعی کردیم این مصالح پرکاربرد را به صورت کامل به شما معرفی کنیم تا براساس نیاز خود بهترین گزینه را برای ساخت و ساز انتخاب نمایید. برای خرید و اطلاع از قیمت انواع آجرهای سفالی، تزئینی و سایر مصالح ساختمانی می‎‌توانید با شماره تلفن ۰۳۱۳۶۲۷۶۹۴۲ دفتر فروش شرکت سنگاج تماس بگیرد و از شرایط خرید محصولات ما مطلع شوید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − یک =